Din barn och familjeblogg

Barn

Lӓra barnen att knyta skor

Fӧr många personer ӓr det ett kӓrt minne nӓr de kommer ihåg hur de lӓrde sig knyta skorna. Som mycket små barn kanske de mest hade skor med kardborrsstӓngning, lӓtt fӧr små fingrar att ӧppna och stӓnga. Fӧr att inte tala om stressade mammor som måste få ivӓg flera barn till skola och dagis. Men så kom den dag då de var stora nog att lӓra sig hur man knyter skorna sjӓlv.

Skor med skosnӧren sitter ofta bra på foten, vilket ӓr en anledning till varfӧr många fӧrӓldrar vӓljer dessa. Men att behӧva bӧja sig ner och knyta skorna på barnen hela tiden kan vara jobbigt, så man vӓntar tills de blivit så pass stora att de kan lӓra sig denna konst sjӓlva.

Hur kan de lӓra sig?

Ibland kan det vara bra att bӧrja lite smått hemma. Dockan kan få nya skor med skosnӧren och man bӧrjar ӧva sig dӓr. Eller så kӧper man ett par nya skor som barnet kan bӧrja anvӓnda nӓr det har lӓrt sig, det ӓr en kraftfull uppmuntran att sӓtta igång. Men barn ӓr ofta villiga att lӓra sig, fӧr de vet vad det innebӓr. De kommer att kӓnna sig stora och duktiga, vilket de ju också ӓr.   

Ett sӓtt att lӓra barnen knyta skor ӓr genom att sӓtta dem på fånget och knyta skorna tillsammans. Detta ger också barnet en kӓnsla av trygghet och vӓrme, och de kommer att vilja lӓra sig mycket snabbare. Tillsammans lӓgger gӧr man musӧron och lӓgger svansen runt omkring, fӧr att sedan leka tittut genom ӧglan. I bӧrjan kommer det att bli snett och konstigt,  men det gӧr ingenting. Man bӧrjar bara om från bӧrjan, sakta men sӓkert. Du vet säkert hur man hur man knyter skor, men så här kan du också knyta dina skor.

Varfӧr lӓra barnen knyta skor?

Det ӓr inte bara fӧr att barnen ska kӓnna sig stora som man lӓr dem hur de ska knyta skorna. Men det ӓr också något som de kommer att ha nytta av hela livet ut. Många skor har snӧren, ӓven om det också ӓr vanligt med annat. Fӧr en familj kan det ӓven vara praktiskt att alla kan ta hand om sig sjӓlva. Mycket små barn kan lӓra sig hur man klӓr på sig, och de trivs med att vara oberoende. Ju fler man ӓr i familjen desto viktigare att alla samarbetar. Att kunna knyta skorna ӓr en viktig del av att vӓxa upp.