Din barn och familjeblogg

Allmänt

Hur du förvarar e-juice på bäst sätt

Vi tänker ofta på hur vi ska förvara livsmedel på bästa sätt. De som har en källare brukar föredra att förvara potatis och dylikt i ett svalt rum. Den som snusar brukar lägga snuset i kylen och den som röker brukar förvara cigaretterna på ett säkert ställe. Men hur gör man egentligen med e-juice?

Denna nya produkt i hushållet har också ett behov av korrekt förvaring. Krasst sett kan man säga att innehållet är känsligt för ljus och värme. Om du ska förvara e-juicen under en normallång period kan det vara bra att lägga den bland andra torra livsmedel, exempelvis pasta och ris.

Men vad menar vi egentligen med normallång period? Låt oss säga att det i dessa fall handlar om en vecka eller två. Det kan också handla om en längre period. Men det finns en gräns, om du inte avser att konsumera e-juicen inom en månad kan du istället lägga den i kylen.

Detta kommer dock påverka innehållets konsistens. Du bör därför planera för när du ska konsumera produkten. Du kan med fördel låta den stå framme några timmar innan du använder den. Annars kan själva vätskan klumpa ihop sig. 

Kan man förvara e-juicen i frysen? Det verkar finnas olika teorier om detta. En del menar att innehållet påverkas både sett till färg och konsistens. Andra menar att det går bra så länge man låter innehållet tina. Krasst sett skulle man nog kunna säga att det varierar från produkt till produkt. Generellt sett bör man inte välja frysen.

Vill du köpa dina första e-cigaretter? Vi vill ta tillfället i akt att rekommendera en e-handel. De säljer bland annat vapeprodukter. Vapes.se har även tobaksfritt snus på deras hemsida.

Säkerhetsfaktorer

E-juice innehåller ofta nikotin. Det kan också innehålla färgämnen och dylikt. Det är därför viktigt att hantera produkterna på ett korrekt sätt.

  • Har du husdjur i hemmet? Hundar och katter är ofta nyfikna och ibland kommer de åt saker som är giftigt för dem. E-juice är ett exempel på något som kan vara giftigt. Du bör därför välja förvaringsplats med omsorg.
  • Även barn kan vara nyfikna. De brukar vilja smaka och göra samma saker som de vuxna. Du bör alltid ha respekt för detta och inte låta barnen komma i närheten av dina e-cigaretter.  Återigen vill vi förtydliga att du alltid bör välja förvaringsplats med omsorg.
  • Det verkar finnas lite missuppfattningar kring e-juice. En sådan missuppfattning är att produkterna är helt ofarliga samt att de inte innehåller några farliga ämnen. Visst, innehållet kanske inte är direkt skadligt om man inte överkonsumerar produkterna.
  • Samtidigt kan man inte komma ifrån det faktum att nikotin och annat kan vara skadligt, speciellt för barn och djur. Vi kan ta alkohol som exempel. Vi skulle aldrig förvara alkohol på ett ställe som är lättöverkomligt för barn och djur. Samma förhållande bör gälla för e-cigaretter.

Dessa faktorer kan betraktas vara självklara. Det finns dock människor som inte är medvetna om de eventuella riskerna, vilket gör att vi måste nämna dem.

Förvaring handlar således inte bara om att produkterna ska hålla så länge som möjligt. Det handlar minst lika mycket om att välja en säker förvaringsplats. Många privatpersoner verkar mest fokusera på att e-cigaretter är betydligt säkrare än tobakscigaretter.

Detta är givetvis en bra utgångspunkt som också har bäring i de studier som har genomförts. Man får dock inte glömma att det inte är någon hälsokur och att innehållet kan vara farligt för både djur och barn. 

Vill du handla vapeprodukter från en pålitlig återförsäljare? E-handeln Vapes har bra kundsupport.

Regler för e-juice

Se de regler som gäller när det kommer till e-cigaretter i Sverige på SVT. Idag finns det bestämmelser som reglerar var man får röka e-cigaretter och vilka produkter som återförsäljarna får tillhandahålla. 

Regeringen var först restriktivt inställda till att ta fram ett regelverk för denna marknad. Den Europeiska unionen har dock varit mer på hugget. De såg förmodligen att det fanns en stor efterfrågan hos det europeiska folket. Produkterna är generellt sett säkrare än tobakscigaretter.

Detta såg många politiker som något positivt. Det finns nämligen många länder i Europa där en stor del av befolkningen röker tobakscigaretter. Många politiker ser detta som ett stort problem och man ser hellre att rökarna hittar ett alternativ. 

Man har tidigare provat med nikotintuggummin. Detta alternativ har dock aldrig fått något riktigt genomslag. Man har även provat med nikotinplåster. I slutet av dagen kan man dock konstatera att det är själva röken som är det väsentliga.

E-cigaretterna är med andra ord ett väldigt bra alternativ. I många fall handlar det om att hitta något som accepteras av majoriteten av rökarna. Förbud och dylikt brukar inte fungera. Man kan inte tvinga folk att sluta, även om det vore bra för folkhälsan.

Om detta skulle bli verklighet skulle man också behöva förbjuda andra farliga saker, exempelvis alkohol.