Din barn och familjeblogg

Allmänt

Risker när du jagar med hund

Jakten blir lite extra speciell när du har med dig en hund eller två. Bland annat kan det bli lättare att driva och verkligen nå fram till djuren. En bra jakthund är värd sin vikt i guld. När du har lyckats träna upp dem så ni har en djup förståelse kommer den att bli din bästa vän under jaktsäsongen. 

Men att ha med sig hund ut i skog och mark är trevligt även när du inte direkt jagar. För det finns ju även tider och platser där det inte är tillåtet för hunden att vara en del av jakten. Du går ju ändå ut, och då är det skönt med gott sällskap. Hundar brukar alltid se och höra saker som en människa ofta missar. Deras sinnen är så pass skarpa att ingenting undgår dem. 

Bara det bästa för din hund

Träningen är inte bara för att du vill ha en bra jakthund. En hund mår bra av dressyr, de trivs med att veta vad som gäller. Och ibland kan det till och med rädda livet på dem. När de lär sig att komma vid anrop så kan du skydda dem från flera otrevliga situationer. Samtidigt finns det en del tillbehör som också kan hjälpa dig ha koll på hunden hela tiden. Alla behöver en gps till hund

Det finns många fina tillbehör som gör jakten roligare. Och säkrare, som när det kommer till gps. Du kanske känner att du inte behöver precis allt, och det är nog sant. Men varför inte satsa på dig själv och dina intressen? Både för dig och din hund, så att den tid ni tillbringar ute i skogen utnyttjas maximalt. Lundhs jaktbutik har ett stort sortiment.

Hålla reda på hunden

En bra jakthund är vältränad och lydig. Men ibland är det inte så lätt att nå fram till hunden. De är långt borta och något kan faktiskt hända med dem. Då är det viktigt att direkt veta var du har dem. Utomhus kan det ibland vara fråga om några få minuter innan något riktigt allvarligt händer. Stora fördelar med hundpejl.

Med en hundpejl kan du följa hundens rörelser. Du sätter fast den i halsbandet eller selen. Sedan sänder den lilla apparaten signaler till mobilnätet, som sedan förs vidare till din telefon. Du kan direkt se var du har hunden. Detta i kombination med om du hör den skälla kan ge dig en uppfattning om var hunden är och hur den har det. 

Det här är en bra sak även för vanliga husdjur, inte bara jakthundar. Ibland har du en hund som är benägen att lämna tomten. Eller som kanske ser en hare eller något annat roligt som den bara måste sätta efter. Då får du ett besked med en gång om att den är på väg ut från området. Så alla hundar blir säkrare genom att du skaffar en pejl. 

Farligt för hundar i skogen

Det är mycket som kan hända under en jakt och det gäller att vara uppmärksam. Tänk på att det handlar om vilda djur som är oberäkneliga. Och som kan vara väldigt starka. För du inkräktar på deras revir och försöker göra något med dem som de inte är vana vid. Då reagerar de starkt och kan ge sig på hundarna. Var medveten om riskerna när du jagar med hund

Nu är det inte alltid som hunden hamnar i farliga situationer. Men det är alltid bra att vara medveten om vilka risker som finns. Du vill inte att hunden ska skadas på något sätt och vis. Därför är dressyr och träning så viktigt. Här har du första steget till att skydda ditt eget djur. För om den kommer direkt när du kallar och lyder de andra kommandona kan du ha en viss kontroll över situationen. Det blir du som jagar och hunden som hjälper till. 

Roligt jaga med hund

Det är ganska otroligt vilket fantastiskt luktsinne en hund har. De kan känna lukten på bytet långt innan du ens är medveten om det. Snabba är de också när de driver, precis som du har tränat dem. Förutom lukten så är även hörseln väl utvecklad. Det finns ett syfte med deras stora öron och nosar. Ibland kan du se hur de står och tänker på vad de hör. Öronen vinklas åt olika håll medan de försöker tyda signalerna. 

I slutändan är det du som bestämmer vad som ska göras. Samarbetet mellan en jägare och hens hund är finslipat och imponerande. Det kan ta flera år att komma fram till det där samspelet, fast med en del går det lite snabbare. Ofta är det bra att välja en ras och stamtavla med anor, generationer med jakthundar som har lydnad och arbete i sitt DNA. 

Bra tillbehör för jakten

På sätt och vis är hunden ett tillbehör för jägarna. Det är klart att levande varelser är så mycket mer än det, men du kan också beskriva dem som ett hjälpmedel. Inte på samma nivå som en bra ryggsäck och sittunderlag, men i alla fall något som tillför jakten något extra. 

Även de som inte jagar har behov av bra tillbehör. Du vill gärna vara varm och torr när du är ute i det fria. Vare sig det regnar eller är solsken gäller det att vara bekväm. Hela poängen med att vara ute och vandra, eller jaga, är att njuta av livet. Det gör du bättre om du har bra kläder och utrustning. Så unna dig själv det bästa, satsa på att ha det bra på alla sätt och vis. 

Hunden ska alltid vara med

Det finns som sagt tider då hunden inte får driva och du inte kan träna den för jakt. Men det betyder inte att du måste stanna hemma. Ta med dig hunden och gå ut. Lär den att lyssna och ta tillfället i akt att ha det bra tillsammans med ditt djur. Samspelet mellan ägare och hund är speciellt. Både jägare och andra har mycket roligt ihop med sin hund. 

Sedan finns det flera andra trevliga parker och ställen dit du kan ta din hund. En del är upplagda för dressyrträning medan andra bara är ett sätt att få komma ut en sväng. Alla har behov av det, både husse, matte och hundarna. Att få göra något tillsammans, träna och bli starkare för den dag jaktsäsongen kommer i gång igen. 

Det finns vissa risker när du jagar med hund. Men om du gör allt du kan för att ha kontroll och använder tillgänglig utrustning så kan dessa hållas på ett minimum. I stället blir det bara roligare för varje gång som du och din hund kommer ut- 

Lämna ett svar